Sermons

Summary: Kurban kesimi inançlara, kültürlere ve kişilerin amaçlarına göre değişiyor. Kimisi et yemek için kurban kesiyor, kimisi âdet yerini bulsun diye kurban kesiyor, kimisi millet ne der diye kurban kesiyor, kimisi de Tanrı’ya şükretmek için kurban kesiyor.

1Kurbanlarinizin Sayisi Çokmus- Bana ne

Her yil Kurban Bayrami’ni titizlikle kutlayan ülkeler arasindayiz. Bayram mesajlari

2Kurban kesimi inançlara, kültürlere ve kisilerin amaçlarina göre degisiyor. Kimisi et yemek için kurban kesiyor, kimisi âdet yerini bulsun diye kurban kesiyor, kimisi millet ne der diye kurban kesiyor, kimisi de Tanri’ya sükretmek için kurban kesiyor.

3Yaratilisin ilk bölümlerinden itibaren kurban kesimini görmekteyiz. Habil, Nuh, Ibrahim, Ishak, Yakup ve Eyüp gibi birçok Tanri adami Tanri’ya kurban sundular. Daha çok bir bedel ödemek, Tanri’yi övmek ve sükretmek için sunmus oldular.

4Ayni zamanda Kutsal Yasa’nin yani on emir’in Israil halka verilmeden önce ÇiK12:1-13Fisih kurbani olarak adlandirilan özel bir kurbanin sunuldugunu da görmekteyiz.

5Kutsal Kitap günahlarin bagislanmasi için kan dökülmesi disinda baska bir yolun olmadigini bize gösteriyor. Lev17:11Çünkü canlilara hayat veren kandir. Ben onu size sunakta kendinizi günahtan bagislatmaniz için verdim diyor.

Ve Israil halki için en önemli günlerinden biri olan Lev16:1-34günahlari bagislatma günün de her yil halkin günahlarinin bagislatilmasi için bir kurban sunulurdu.

Ve bu tören her yil tekrarlaniyordu. Çünkü E. Antlasma’da kesilen kurbanlar günahi ortadan kaldirmiyordu sadece örtüyordu.

6Incil’de Kurban: Ama Isa’nin ölümü yani O’nun sundugu kurban bir kez sunulmakla sonsuza dek gerekli etkiyi saglayabilecek niteliktedir.

Hatirlayin Isa ele verilmeden önce ögrencileriyle beraber oturup Fisih yemegini yediginde o gün sofrada kesilen bir kuzu yoktu. Çünkü Isa Fisih kuzusu benim dedi. Iste sizin ugrunuza feda edilen benim bedenim ve akitilan benim kanim dedi.

Yani inancimiz da kurban kesimi uygulamasi yoktur Ibr.7:27Çünkü Isa 1Pet3:18bizleri Tanri’ya ulastirmak amaciyla tekelerle danalarin kaniyla degil, bizzat kendisini günah sunusu olarak sunmakla ilk ve son kez bedence öldü ama ruhça diriltildi.

Iste bunun, artik Hristiyanlikta ki kurban anlayisi bir hayvanin kesilmesiyle degil, daha çok Pavlus’un söyledigi gibi 1.Pet2:5/Rom12:1Kendimizi ruhsal kurbanlar olarak Tanri'yi hosnut eden birer kurban olarak sunmamiz bizden beklenir.

Hristiyan inancinda kurban yok ama Ruhsal kurbanlar vardir. Bu kurbanlar hiçbir inançta görülen herhangi bir kurbana benzemiyor çünkü o kurban biz oluyoruz. Isa araciligiyla Tanri'nin begenisini kazanan diri ve ruhsal kurbanlar biz oluyoruz.

7Ruhsal Kurbanlar: Ysa1:10-17 11“Kurbanlarinizin sayisi çokmus, bana ne?” diyor RAB, boga, kuzu, teke kani degil istedigim. 13aAnlamsiz sunular getirmeyin artik… 14b…Bunlar bana yük oldu, onlari tasimaktan yoruldum. 15“Ellerinizi açip bana yakardiginizda gözlerimi sizden kaçiracagim. Ne kadar çok dua ederseniz edin dinlemeyecegim. Elleriniz kan dolu. 16cYikanip temizlenin… 16bKötülük yaptiginizi gözüm görmesin. Kötülük etmekten vazgeçin. 17iyilik etmeyi ögrenin, adaleti gözetin, zorbayi yola getirin, öksüzün hakkini verin, dul kadini savunun.”

8Mika6:6-8RAB iyi olani size bildirdi; Adil davranmanizdan, sadakati sevmenizden ve alçakgönüllülükle yolunda yürümenizden baska Tanriniz RAB sizden ne istedi?

Burada ki ayetlere baktigimiz zaman yasayan diri kurbanlar olarak nasil yasamaliyiz, kendimizi Tanri’ya nasil sunmaliyiz bunu ögreniyoruz.

9Kötülükten Vazgeç: Ysa1:16bTanri bizden kendisine koyun, keçi, sigir, manda ve deve sunmamizi istemiyor. Tanri bizden anlamsiz kurbanlar degil kötülük etmekten vaz geçmemizi istiyor. Eger kötülük etmekten vaz geçmezseniz.

“Ellerinizi açip bana yakardiginizda gözlerimi sizden kaçiracagim. Ne kadar çok dua ederseniz edin dinlemeyecegim diyor. Çünkü elleriniz kan dolu. Yikanip temizlenin. Kötülük yaptiginizi gözüm görmesin, Kötülük etmekten vazgeçin diyor.

10Iyilik etmeyi ögrenin: Ikinci olarak Tanri bizden anlamsiz kurbanlar degil iyilik etmeyi ögrenmemizi istiyor. Eger iyilik etmeyi ögrenmezseniz o zaman bende ellerinizi açip bana yakardiginizda gözlerimi sizden kaçiracagim diyor.

Ibr.13:16 Iyilik yapmayi, sizde olani baskalariyla paylasmayi unutmayin. Çünkü Tanri bu tür kurbanlardan hosnut olur. Mez.112:5 Ne mutlu eli açik olan… Insana!

11Adalet / Zorba: Üçüncü olarak Tanri bizden Tanri bizden kurbanlar sunmamizi degil adaleti gözetmemizi ve zorbayi yola getirmemizi istiyor.

Özd.21:3RAB kendisine kurban sunulmasindan çok, Dogrulugun ve adaletin yerine getirilmesini ister. Mat.23:23Isa bu konuda Ferisilere kiziyor çünkü onlar nanenin ve dereotunun ondaligini verdiler ama adaleti, merhameti, sadakati- ihmal ettiler.

12Öksüz ve Dul: Dördüncü olarak Tanri bizden herhangi bir hayvan sunmamizi degil, daha çok öksüzün hakkini vermemizi ve dul kadini savunmamizi istiyor.

Eger öksüzün hakkini vermezseniz, dul kadini savunmazsaniz, o zaman bende 15“Ellerinizi açip bana yakardiginizda gözlerimi sizden kaçiracagim.

Çünkü ben Mez.68:5Öksüzlerin babasi ve dul kadinlarin savunucusuyum. Iste bunun için Mez.82:3Zayifin, öksüzün davasini savunun, Mazlumun, yoksulun hakkini arayin.

13Adil sadakati sevmek: Besinci olarak Tanri bizden kurbanlar degil, daha çok Insanlara 1.Kr.3:5,7,9-12adil davranmamizi ve sadakati sevmemizi istiyor.

Çünkü Mez45:6Tanri’nin tahti sonsuzluklar boyunca kalicidir, Krallik asasi adalet asasidir. Mez106:3Ne mutlu adalete uyanlara, sürekli dogru olani yapanlara!

14Alçakgönüllülükle yolunda yürümek: Altinci olarak Tanri bizden bir hayvan sunmamizi degil, daha çok alçakgönüllülükle O’nun yolunda yürümemizi istiyor.

Mez.51:16-17RAB sen kurbandan hoslanmazsin, yoksa sunardim sana, yakmalik sunudan hosnut kalmazsin. Senin kabul ettigin kurban alçakgönüllü bir ruhtur, alçakgönüllü ve pisman bir yüregi hor görmezsin diyor Davut.

15Söz Dinlemek: Yedinci olarak Tanri bizden anlamsiz kurbanlar degil, daha çok 1.Sa15:22kendi sözünün dinlenmesini istiyor. 1.Sa15:22söz dinlemek kurbandan, sözü önemsemek de koçlardan daha iyidir. RAB kendi sözünün dinlenmesinden hoslandigi kadar yakmalik sunulardan, kurbanlardan hoslanmaz diyor.

16Vaiz5:1Tanri’nin evine gittiginde davranisina dikkat et. Yaptiklari kötülügün farkinda olmayan akilsizlar gibi kurban sunmak için degil, dinlemek için yaklas.

17Tanri’yi ve Komsularimizi Sevmek: Sekizinci olarak Tanri bizden kan akitmamizi degil, daha çok kendisini ve komsularimizi sevmemizi istiyor.

Mar12:33Insanin Tanri'yi sevmesi, komsusunu da kendi gibi sevmesi, bütün yakmalik sunulardan ve kurbanlardan daha önemlidir diyor.

Copy Sermon to Clipboard with PRO Download Sermon with PRO
Browse All Media

Related Media


The Locusts
SourceFlix
Video Illustration
Palm Sunday Lamb
Shift Worship
Video Illustration
Talk about it...

Nobody has commented yet. Be the first!

Join the discussion
;